Warmtepompen

Subsidies
Direct naar subsidiebedragen

Subsidies warmtepompen

Heb jij een koopwoning? En gebruik je deze woning als jouw hoofdverblijf? Schaf jij een Sinclair (hybride) warmtepomp aan? Dan kun je een ISDE-subsidie aanvragen. Afhankelijk van het specifieke type Sinclair warmtepomp dat je kiest, kan het te ontvangen subsidiebedrag oplopen tot wel € 3.900,00. Mooi meegenomen. Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Wat die voorwaarden zijn, dat lees je verder op deze pagina.

Voorwaarden

Wil je weten of je in aanmerking komt voor de ISDE-subsidie? Hieronder vind je de vereisten:

 • De warmtepomp moet nieuw zijn en mag niet tweedehands of gebruikt zijn
 • De warmtepomp mag een thermisch vermogen van maximaal 400 kW hebben. Voor geschakelde systemen geldt een gezamenlijk maximum van 500 kW thermisch vermogen.
 • Je kunt subsidie aanvragen voor een warmtepomp voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming. Warmtepompdrogers komen niet in aanmerking voor subsidie.
 • De warmtepomp moet geïnstalleerd worden in een woning die voor 1 januari 2019 is gebouwd, of je kunt aantonen dat de omgevingsvergunning voor het bouwwerk voor 1 juli 2018 is aangevraagd
 • Na de installatie van de warmtepomp dien je de subsidieaanvraag in te dienen.
 • De installatie moet worden uitgevoerd door een erkend bouwinstallatiebedrijf. Je mag de installatie niet zelf doen.
 • Je dient te beschikken over een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie van de warmtepomp.
 • De subsidieaanvraag moet binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp worden ingediend

Meldcodelijst en subsidiebedragen

Alle warmtepompen van Sinclair zijn opgenomen in de meldcodelijst van de RVO. Deze meldcode wordt toegepast in de aanvraag, en betekent dat de warmtepomp voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie. De subsidies en meldcodes zijn ook benoemd op de productpagina’s van de verschillende artikelen.
Meldcode Merk Type Serie Vermogen (kW) Subsidiebedrag
KA24360 Sinclair MSH-100EB+MSH-100IB/3 Split warmtepomp 8 € 3.150,00
KA24361 Sinclair MSH-100EB+MSH-190TB/3 Split All-In-One warmtepomp 8 € 3.150,00
KA24362 Sinclair MSH-140EB-3+MSH-160IB-3/9 Split warmtepomp 12 € 3.750,00
KA24363 Sinclair MSH-140EB-3+MSH-240TB-3/9 Split All-In-One warmtepomp 12 € 3.750,00
KA24364 Sinclair MSH-60EB+MSH-190TB/3 Split warmtepomp 6 € 2.850,00
KA24365 Sinclair MSH-60EB+MSH-60IB/3 Split All-In-One warmtepomp 6 € 2.850,00
KA24366 Sinclair SMHM-100B Monoblock warmtepomp 8 € 3.150,00
KA24367 Sinclair SMHM-160B-3 Monoblock warmtepomp 13 € 3.900,00
KA24368 Sinclair SMHM-60B Monoblock warmtepomp 6 € 2.850,00
KA24369 Sinclair SWH-190IRE2 Warmtepompboiler 0 € 725,00
KA24370 Sinclair SWH-300IRE2 Warmtepompboiler 0 € 725,00

Stappenplan

Heb je gekozen voor een warmtepomp van Sinclair en bovenstaande meldcode genoteerd? Doorloop dan de volgende stappen om jouw subsidieaanvraag succesvol af te ronden:

Stap 1: Aankoop van jouw maatregel

Je kunt overgaan tot de aanschaf van jouw warmtepomp. Houd hierbij rekening met het volgende:

 • De installateur zorgt ervoor dat hij de meldcode vermeldt in de offerte en factuur.
 • Bewaar het bewijs van aankoop en het betaalbewijs. Het bewijs van aankoop kan bijvoorbeeld een ondertekende offerte of een bevestigingsmail zijn waarin de warmtepomp vermeld staat. Het betaalbewijs bevestigt dat aan de betalingsverplichting is voldaan. Dit kan bijvoorbeeld een factuur zijn waarop de installateur verklaart dat er betaald is.
 • Indien je geen betaalbewijs hebt, voeg dan bij jouw subsidieaanvraag een rekeningoverzicht toe waaruit blijkt dat het bedrag van jouw rekening is afgeschreven.

Stap 2: Laat jouw maatregel installeren

Voordat je de subsidie kunt aanvragen, moet de warmtepomp eerst worden geïnstalleerd. Wanneer je de installatie laat uitvoeren door een Sinclair installateur,  kun je ervan uitgaan dat dit volgens de hoogste standaarden gebeurt. De factuur die je ontvangt, geldt als bewijs van installatie en is een belangrijk document om aan jouw subsidieaanvraag toe te voegen. De uitvoeringsdatum (de datum waarop de warmtepomp is geïnstalleerd) en de installatiedatum (de datum waarop de warmtepomp is aangesloten en operationeel is) staan op de factuur vermeld. Dit kan in veel gevallen dezelfde datum zijn.

Tot slot adviseert de RVO ook om ook een aantal foto’s van de installatie te maken.

Stap 3: Dien de aanvraag in

Vraag uiterlijk binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp de subsidie aan. Hiervoor heb je een DigiD nodig en ga je naar de website van de RVO. Hier worden onderstaande gegevens van jou gevraagd.

Je dient bewijsstukken mee te sturen, zoals digitale foto’s, scans of schermprints (print screens). Voor alle maatregelen moet de volgende informatie duidelijk zichtbaar zijn:

 • De meldcode van de warmtepomp die je hebt aangeschaft
 • De factuur en het betaalbewijs van de warmtepomp
 • Een gedetailleerde omschrijving van het product, inclusief het typenummer, de naam van het merk of de fabrikant. Hier kan jouw installateur je mee verder helpen
 • De aanschafdatum
 • Het adres van de woningeigenaar en het installatiebedrijf, inclusief de naam en het telefoonnummer van de contactpersoon bij het installatiebedrijf
 • De installatiedatum van de warmtepomp
 • Het bedrag en de datum van de betaling

ISDE voor de zakelijke gebruiker

Wist je dat jij als zakelijk gebruiker ook aanspraak kan maken op ISDE-subsidie? Meer informatie over de voorwaarden en de stappen die daarbij moeten worden doorlopen vind je op de site van de RVO.

Koelen en verwarmen met Sinclair?