Airconditioning en warmtepompen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen airconditioners

Vaak wordt bij airconditioning gedacht aan het creëren van verkoeling in een warme kamer, maar moderne airconditioners bieden veel meer dan dat. Nieuwe generatie airco’s, zoals Sinclair, beschikken over meerdere functies, zoals het verwarmen, filteren en regelen van de luchtvochtigheid. Hierdoor ontstaat er een aangenaam binnenklimaat met schone lucht met een minimale hoeveelheid pollen en stofdeeltjes. Voor mensen met allergieën of astmatische klachten is dit een ideale oplossing.

Hoe werkt een airconditioner?

Een airconditioner bestaat uit 2 delen: een binnen- en buitendeel, ook wel een splitsysteem genoemd. Beide delen zijn met elkaar verbonden door middel van leidingen. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte. Deze neemt warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Gedurende dit proces wordt vocht aan de ruimte onttrokken. Dit zorgt tevens voor een verkoelend effect. Een single-split systeem en multi-split systeem hebben een permanente plek.

Een mobiele airco, het woord mobiel zegt het al, is makkelijk verplaatsbaar van ruimte naar ruimte. De mobiele airco is vooral geschikt voor kleine ruimten.

Kan een airconditioner naast koelen ook verwarmen?

Sinclair airconditioners kunnen zowel koelen als verwarmen. Sinclair airconditioners kunnen in koude periodes dus ook jouw kamer aangenaam en energiezuinig (bij)verwarmen. Zeer efficiënt. De ruimte is veel sneller op temperatuur. Het rendement van de airco is minimaal 3 keer zo hoog als dat van jouw cv-ketel.

Welke airco is geschikt voor mijn woning?

Dit is afhankelijk van de afmetingen in de ruimte en het benodigde koelvermogen. Maar ook de mate van isolatie van de ruimte is van invloed. Onze handige Sinclair calculator geeft jou een indicatie welke capaciteit er benodigd wordt. Onze Sinclair installateurs adviseren jou vakkundig welke Sinclair airco geschikt is voor jouw ruimte.

Mag je zelf een airco installeren?

Een airco installatie bevat een koudemiddel (gefluoreerde broeikasgassen). In de Europese wetgeving is vastgelegd hoe om te gaan met deze koudemiddelen. Voor het aansluiten en in bedrijf stellen dien je in het bezit te zijn van een F-gassen certificaat. Dit laat je dus over aan een erkend bedrijf. Onze Sinclair installateurs zijn hiervoor gecertificeerd, installeren en stellen Sinclair airco’s in bedrijf. Een mobiele airco kun je natuurlijk zelf plaatsen. 

Hoe vaak moet ik mijn airconditioner onderhouden?

Het is aanbevolen om uw airconditioner minstens één keer per jaar te laten onderhouden. Dit helpt om de levensduur van jouw airconditioner te verlengen en ervoor te zorgen dat deze efficiënt blijft werken. Vind hier een gekwalificeerde installateur bij jou in de buurt.

Kan een airconditioner de luchtvochtigheid in huis verminderen?

Ja, een airconditioner kan de luchtvochtigheid in huis verminderen door vocht uit de lucht te halen. Dit helpt om het comfort in huis te verbeteren en schimmelvorming te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van een airco?

  • Je regelt heel eenvoudig de door jou gewenste temperatuur
  • Je voelt je prettiger in een ruimte met een bepaalde temperatuur. Ook presteer je beter.
  • Een airco zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer
  • De ruimte wordt tevens ontvochtigd
  • De lucht wordt gereinigd, ververst en schadelijke bacteriën worden verwijderd
  • De ruimte is veel sneller op temperatuur dan met een traditionele CV

Veelgestelde vragen warmtepompen

Warmtepompen worden steeds populairder als alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Maar wat zijn warmtepompen eigenlijk? En hoe werken ze? Hier zijn enkele feiten en veelgestelde vragen over warmtepompen:

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een duurzaam systeem dat woningen kan verwarmen. Het werkt op elektriciteit en maakt gebruik van natuurlijke bronnen uit de omgeving om extra warmte op te wekken. Door slim gebruik te maken van natuurkundige principes, zoals verdampen en condenseren, kan de warmtepomp energie (warmte of koude) halen uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt vervolgens omgezet in bruikbare energie om het water van een woning te verwarmen. Het grote voordeel van deze bronnen is dat ze vrijwel onbeperkt warmte kunnen afgeven, waardoor het milieu wordt gespaard en de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt verminderd.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning?

Een warmtepomp past in vrijwel elk huis. Er zijn wel een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Het is belangrijk om te weten hoe goed jouw woning geïsoleerd is. Denk hierbij aan dubbelglas, muur-, vloer- en dakisolatie. De grootte van je huis, het type verwarmingssysteem, het telt allemaal mee. De prestatie van een warmtepomp wordt hier namelijk door bepaald.

Sinclair installateurs adviseren je graag welk type Sinclair warmtepomp voor jouw woning geschikt is.

Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp?

  • De warmtepomp staat in Nederland
  • De warmtepomp moet op de ISDE lijst staan
  • De subsidie moet binnen 6 maanden na installeren aangevraagd zijn
  • De warmtepomp mag niet binnen een jaar worden verwijderd na de datum van subsidiebeslissing
  • De warmtepomp is nieuw en geïnstalleerd met een betaalbewijs op jouw naam
  • De woning is al gebouwd. Per 2020 komen nieuwbouwwoningen niet aanmerking voor deze subsidie

Kijk op deze pagina voor meer informatie.